n24 :Η Ευρωπαϊκή αριστερά θεωρεί ότι ο χειρισμός της ευρωζώνης με την Ελλάδα αποτελεί ένα "πραξικόπημα"

Ο Γιάννης Βαρουφάκης (αριστερά) και Όσκαρ Λαφοντέν (δεξιά) στη συνάντησή τους στη Γαλλία.
Η Ευρωπαϊκή αριστερά θεωρεί ότι ο χειρισμός της ευρωζώνης με την Ελλάδα αποτελεί ένα
"πραξικόπημα". O γνωστός πολιτικός πρώην υπουργός Βαρουφάκης τονίζει
την πολιτική ανυπακοή ενάντια στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Συγκεκριμένες προτάσεις πρέπει να επεξεργαστεί μια αριστερή σύνοδος κορυφής.

Εξέχοντες εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων θέλουν μια εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής εναντίον της δημοσιονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

Η ομάδα με επικεφαλής τον πρώην Υπουργό Ελληνικής Οικονομίας Γιάννη Βαρουφάκη και τον πρώην επικεφαλή της Γερμανικής αριστεράς Όσκαρ Λαφοντέν προτείνουν μια "διεθνή σύνοδο κορυφής για ένα σχέδιο Β για την Ευρώπη". "Το ευρώ έχει γίνει το εργαλείο της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας μιας μικρής ευρωπαϊκής ελίτ".

Στο αριστερό φεστιβάλ "Fête de l'Humanité» στο προάστιο του Παρισιού La Courneuve, οι συγγραφείς επιδίωξαν να κερδίσουν την υποστήριξη. Ο Βαρουφάκης μίλησε ότι υπάρχει μια συζήτηση για "μεθόδους που θα αμύνονται έναντι του Υπουργού Οικονομικών Δρ Wolfgang Σόιμπλε".

Στο έγγραφο, οι πολιτικοί διάκεινται σκληρά με τη στάση των χωρών της ζώνης του ευρώ για την Ελλάδα και μιλάνε για τη συμφωνία σαν ένα «πραξικόπημα». Ζητούν την επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών συμφωνιών.

Μέχρι τότε, θέλουν ένα «αποτρεπτικό» σχέδιο Β, μια καμπάνια πολιτικής ανυπακοής κατά των αυθαίρετων ευρωπαϊκών πρακτικών και παράλογων κανόνων "." Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητη μια μεγάλη προετοιμασία." Πολλές από τις ιδέες υπάρχουν ήδη: Η εισαγωγή ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών, παράλληλα νομίσματα με ψηφιοποιημένες συναλλαγές σε ευρώ, την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ και τη μετατροπή του ευρώ σε ένα (δημοκρατικό) ενιαίο νόμισμα. Ο Βαρουφάκης είπε: "Στο συνέδριο μας θα πρέπει να συζητήσουμε παράλληλες μορφές της ρευστότητας, οι οποίες δεν θα ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα."

Εκτός από Lafontaine και τον Βαρουφάκη, επίσης, το γαλλικό Αριστερό Κόμμα και ο ηγέτης του Jean-Luc Mélenchon και ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Stefano Fassina ο οποίος συνέγραψε το κείμενο.

0 σχόλια: